ARRL 2023

Ker sem v ARRL DX tekmovanju prvič delal, je bil namen spoznati samo tekmovanje, rezultat pa bi služil kot neka referenca za naprej. Prvotni name je bil delati v kategoriji low power (100 W ) z namenom da naredim čim veš zveznih držav za izpolnitev pogojev diplome WAS.

Kot običajno, je plan eno, realizacija pa drugi … hi.

Ker doma nimam antene (razen magnetnega loop-a ), sem moral vse potrebno urediti na vikend lokaciji.  Običajno to ni problem, če se zadeve lotim pravočasno, ne pa tako kot je bilo v tem primeru, ko sem se na lokaciji pojavil zvečer pred samim začetkom.

Najprej je bilo potrebno zakuriti, nato postaviti računalnik, postajo in ju povezati.

Nato sem z analizatorjem preveril anteno, delta loop za 40 m(obrnjena v smeri SA ), edina preostala antena ki jo prejšnje dni, ni porušil močan veter.

To se mi je sicer zgodilo že pred koncem mojega zadnjega tekmovanja, zato sem sedaj povezal anteno in postajo direktno. Ker pa je bil optimalni SWR pod 7 MHz, je bilo potrebno nekaj telovadbe z spuščanjem spodnjega dela loop-a. Dokaj neprijetno če to delaš ponoči in v vetru. Bilo pa je potrebno, saj sem vedel da ameriške postaje na 40 m delajo v razponu od 7.000 do 7.100.

Ravno ko sem se usedel za postajo in startal N1MM, se je tekmovanje začelo in na frekvenci slišim W1GD. Seveda ga takoj pokličem. Se ne odzove.Pokličem drugič, se odzove. Veselo pritisnem F2 in potrdim zvezo. Podzavestno mi nekaj ni “štimalo”… seveda, saj sem mu dal da delam z 5 W.

Spomnil sem se, da sem že dolgo nazaj, še pod vtisom dela v CW WW,  N1MM nekaj testno nastavljal. In kaj sedaj ?  Na kar ugotovim, da je na FTDX-10 izhodna moč nastavljena na 5W. Seveda saj sem do sedaj, vse od CQ WW, tudi od doma delal QRP.

In odločitev je padla. Delal bom v kategoriji SINGLE OP, QRP 40 m, ASSISTED.

Taktiko dela je bilo potrebno prilagoditi načinu dela z QRP in dejstvu da sem samo “pobiral”. Včasih je bilo ponavljanje pozivnega znaka kar mukotrpno… a sem imel občutek da gre kar dobro.

Do 7.ure zjutraj, ko sem zaključil, sem mi je nabralo nekaj čez 90 zvez in prepričan sem bil da bom v nadaljevanju presegel 200 zvez.

Tako sem se vrnil okoli 22.ure isti dan in nadaljeval z delom.Pa ni šlo po pričakovanju. Večina tistih ki sem jih sprejel, so bili že predhodno narejeni. Pa vendarle sem do 6.ure zjutraj spravil skupaj 172 zvez.

Verjetno bi zastavljen cilj, da presežem 200 zvez dosegel, če bi v nedeljo zvečer nadaljeval z delom.

Zaradi stalnega sedenja, me je začelo boleti v križu in dejstva da bi bila to tretja neprespana noč, nisem nadaljeval z delom… ampak to je že druga zgodba.

Tako sem končal pri 172 zvezah in 39 množiteljev, kar naj bi bilo okoli 20.000 točk.

Bolje od tega pa so, vsaj meni, pomembnejša nekatera spoznanja-izkušnje… kako se zadeve lotiti naslednje leto.

Rado, S58R